Przepis na Chińskie placki z dymką i chili
Chińskie placki z dymką i chili to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
sztuk
|
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 40 ml wrzątku
- 40 ml wody lodowatej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka łyżek oleju do smażenia
- pęczek cebuli dymki sam szczypior
- 1-3 łyżeczek papryczki chili kruszonej (ilość wg. gustu)
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dzielimy mieszankę na pół, do jednej części dodajemy wrzątek do drugiej lodowatą wodę. Zagniatamy ciasta osobno, następnie łączymy i zagniatamy przez ok. 4 min. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miseczki, przykrywamy szmatkę i odstawiamy na 2 godziny.
- Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, smarujemy olejem sezamowym, posypujemy chilli – wg uznania i drobno pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdy kawałek zwijamy w ślimaka i cienko rozwałkowujemy.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Pyszne placki 🙂 zrobiłam więcej, ale nieco mniejszych. Zajadaliśmy z sosem sojowym i z sosem chili. Z pewnością zagoszczą na moim stole nie raz 🙂
Czy istnieje możliwość zamiany mąki pszennej na inną?
Dodaj komentarz