Przejdź do treści

Dania z woka

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie banalne w przygotowaniu dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Stosując do smażenia masło nie należy zbyt mocno nagrzewać woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska (street food). Nazwa makaronu pochodzi od nosidła (chiń. dan znaczy nosić na nosidle), na których uliczni sprzedawcy nosili swoje towary. To danie to prawdziwa petarda z mnóstwem ostrych składników: papryczki chili, pieprz syczuański, pikantne pikle, olej chili i czosnek! Wydaje się to nie do przełknięcia ale jeżeli się przełamiesz i zjesz pierwszą porcję danie to staje się uzależniające – jak sport ekstremalny. Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych.