Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego tasiemki
- 4 szt. pieczarek pociętych w plasterki
- 1 łodyga selera naciowego pociętego w plasterki
- 1/2 szt. papryki zielonej pociętej w paski
- 200 g krewetek dużych
- 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki sosu chili Sriracha
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki wody
Do podania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
Sos:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o minutę.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy mieszając warzywa: pieczarki, seler, paprykę i cebulę aż delikatnie zbrązowieją, dodajemy czosnek, imbir i smażymy 30 sekund.
Udostępnij ten przepis