Przepis na Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami
Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego tasiemki
  • 4 szt. pieczarek pociętych w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pociętego w plasterki
  • 1/2 szt. papryki zielonej pociętej w paski
  • 200 g krewetek dużych
  • 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Do podania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego tasiemki
  • 4 szt. pieczarek pociętych w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pociętego w plasterki
  • 1/2 szt. papryki zielonej pociętej w paski
  • 200 g krewetek dużych
  • 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Do podania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o minutę.
  2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy mieszając warzywa: pieczarki, seler, paprykę i cebulę aż delikatnie zbrązowieją, dodajemy czosnek, imbir i smażymy 30 sekund.
  3. Zgarniamy warzywa na boki i dodajemy krewetki, smażymy ok. 2 minuty. Do woka dodajemy makaron ryżowy i zalewamy całość sosem. Smażymy ok. 2 minuty aż sos się zredukuje i oblepi kluski. Podajemy cebulą dymką i sezamem.
    Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.