Przejdź do treści

Ryby i owoce morza

Pikantne curry madras z krewetkami

Pikantne curry madras z krewetkami to bardzo proste i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Korzystając z tego przepisu w 15 minut przygotujesz pyszne, zdrowe i pożywne danie obiadowe. Do przygotowania potrawy użyliśmy mleko kokosowe ale równie dobrze sprawdzi się jogurt lub śmietana. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz użyć zamiast ostrej curry madras wersję łagodna curry madras.

Pikantne curry madras z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.

Pikantne ramen z łososiem

Pikantne ramen z łososiem to szybkie w przygotowaniu, japońskie danie ze zdrowych składników. Grilowany łosoś podany z dobrze doprawionym, pikantnym makaronem ramen. Jako dodatek warzywny zaproponowaliśmy seler naciowy, jeżeli nie lubisz tego warzywa zastąp dowolną ulubioną jarzynką (ogórkiem, pomidorem, startą marchewką etc.).

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Krewetki w sosie orzechowym

Krewetki w sosie orzechowym to indyjskie curry w głęboki sosie. Duże krewetki w łagodnym, głębokim sosie z mleka kokosowego i masła orzechowego, doprawione czosnkiem, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Jak na indyjskie curry przystało danie jest bardzo smaczne i pożywne a jego wykonanie jest bardzo łatwe i zajmie Wam tylko 15 minut. Krewetki w sosie orzechowym podajemy z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym.

Czosnkowe curry z krewetkami

Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.

Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.