Sandacz a’la Węgorz Kabayaki (by Magda Klimczak)
Węgorz Kabayaki to słynne japońskie danie z grillowanego węgorza doprawione na słono-słodko sosem sojowym, cukrem i mirinem. Gotowy sos do węgorza można spotkać pod wieloma nazwami najczęściej jako “Sos Unagi Kabayaki” ale także Sos Kabayaki, Sos do węgorza Kabayaki, Unagi No Tare i Kabayaki No Tare (“Tare” znaczy po japońsku “sos”). W Polsce Węgorz Kabayaki znany jest głównie jako “sushi topping” czyli plasterek ryby kładziony na kulce ryżu. W Japonii Unagi Kabayaki to przede wszystkim danie rybne serwowane na ryżu z dodatkiem wodorostów nori. Magda zaproponowała zastąpienie bardzo drogiego i trudnego do kupienia węgorza tańszym ale równie smacznym sandaczem. Ja szybko przetestowałem na kilku innych rybach: pstrągu, dorszu, halibucie i mirunie. Okazało się, że praktycznie każda ryba może być przygotowana w ten sposób i efekt jest bardzo dobry. Danie jest maksymalnie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W startującym lada chwile sezonie grillowym może być znakomitą odmianą od grillowanych mięs.
Kilka słów od Magdy:
Węgorz Unagi Kabayaki to w Japonii prawdziwa gratka. Najpopularniejszy jest w formie sushi, ale dla mnie najlepszy to podany na ciepłym ryżu lekko skropionym sosem Unagi. Różnice w cenie w restauracjach wynikają też z jakości ryby. Węgorze japońskie są dużo droższe od sprowadzanych mrożonych z różnych zakątków świata. Pomimo, że węgorze w naszym kraju są całkiem popularną rybą zdecydowałam się użyć o wiele tańszego i chudszego sandacza. Efekt przeszedł oczekiwania, sandacz świetnie nadaje się jako delikatniejszy zamiennik dla węgorza, W nadchodzącym sezonie grillowym na pewno zrobi furorę na niejednym spotkaniu przy stole:-)