Przepis na Ryba smażona z imbirem / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 kg filetu rybnego (ryby o białym mięsie)
- 1 szt. limonki tylko starta skórka
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru palmowego lub
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 1 pęczek dymki
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepisu lub z proszku
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Sparzyć limonkę i na drobnej tarce zetrzeć jej skórkę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, starty imbir, wino, sos sojowy i cukier (uwaga na ilość soku z limonki może wam wyjść za kwaśne, więc według uznania).
- Rybę pokroić na kawałki, w polskich warunkach będzie to pewnie mrożonka z marketu która ma sporo wody. W razie potrzeby polecam ręczne odciśnięcie ryby z wody, następnie obsypać rybę mąką kukurydzianą,
- Rozgrzać wok, lub inne naczynie w którym smażymy na głębokim tłuszczu. Można też smażyć kawałki ryby na zwykłej patelni ale trzeba to robić w umiejętny sposób.
- Oczyścić wok, na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać rybę, dolać limonkową miksturę oraz bulion, zagotować i pozostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje (można dodać trochę mąki kukurydzianej rozmieszanej z odrobiną wody).
- Podawać z ryżem. Palce lizać, danie ma specyficzny smak. Imbir ma być starty!! nie pokrojony.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz