Przepis na Ryba smażona z imbirem / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 kg filetu rybnego (ryby o białym mięsie)
- 1 szt. limonki tylko starta skórka
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru palmowego lub
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 1 pęczek dymki
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepisu lub z proszku
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 1 Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe! |
Sposób przygotowania
- Sparzyć limonkę i na drobnej tarce zetrzeć jej skórkę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, starty imbir, wino, sos sojowy i cukier (uwaga na ilość soku z limonki może wam wyjść za kwaśne, więc według uznania).
- Rybę pokroić na kawałki, w polskich warunkach będzie to pewnie mrożonka z marketu która ma sporo wody. W razie potrzeby polecam ręczne odciśnięcie ryby z wody, następnie obsypać rybę mąką kukurydzianą,
- Rozgrzać wok, lub inne naczynie w którym smażymy na głębokim tłuszczu. Można też smażyć kawałki ryby na zwykłej patelni ale trzeba to robić w umiejętny sposób.
- Oczyścić wok, na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać rybę, dolać limonkową miksturę oraz bulion, zagotować i pozostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje (można dodać trochę mąki kukurydzianej rozmieszanej z odrobiną wody).
- Podawać z ryżem. Palce lizać, danie ma specyficzny smak. Imbir ma być starty!! nie pokrojony.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz