Przepis na Sushi / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 400 g ryżu do sushi
- 450 ml wody
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru białego
- kilka płatów wodorostów nori
Wypełnienie:
- porcja surowego łososia (na 1 rolkę ok. 25g)
- porcja surowego tuńczyka (na 1 rolkę ok. 25g)
- kilka łodyżek cebuli dymki (sam szczypior)
- 1 szt. zielonego ogórka
- kilka pieczarek
Dodatki:
- trochę sosu sojowego japońskiego w miseczce
- trochę wasabi
- trochę imbiru marynowanego do sushi
Składniki
Wypełnienie:
Dodatki:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Odmierzyć ryż i opłukać. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12-15 minut.
- W tym czasie przygotować sos do ryżu. Do miski wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Rozmieszać, podgrzewając, aż płyn stanie się przezroczysty. Odstawić.
- Gdy ryż jest miękki (sprawdzić po 12 minutach gotowania), wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wyrzucić na tacę, żeby szybko wystygł. Gdy jest chłodny, przełożyć do miski, polać sosem i szybko wymieszać.
- Pokroić ryby na cienkie paseczki, ogórek w słupki, kapelusze pieczarek w plasterki, a dymkę na kawałki.
- Nori przekroić na pół.
- Jeden kawałek położyć na macie tuż przy krawędzi, matową stroną do góry. Ostrożnie wyłożyć ryż na nori, docisnąć i wyrównać.
- Palec zanurzyć w wasabi i szybko rozsmarować sos na ryżu. Dołożyć wybrane składniki. Przy pomocy maty zwinąć w ścisły rulonik.
- Nożem przeciąć na porcje, z jednej strony ukośnie, a z drugiej prosto. Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz