Przepis na Sushi / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 400 g ryżu do sushi
- 450 ml wody
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru białego
- kilka płatów wodorostów nori
Wypełnienie:
- porcja surowego łososia (na 1 rolkę ok. 25g)
- porcja surowego tuńczyka (na 1 rolkę ok. 25g)
- kilka łodyżek cebuli dymki (sam szczypior)
- 1 szt. zielonego ogórka
- kilka pieczarek
Dodatki:
- trochę sosu sojowego japońskiego w miseczce
- trochę wasabi
- trochę imbiru marynowanego do sushi
Składniki
Wypełnienie:
Dodatki:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Odmierzyć ryż i opłukać. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12-15 minut.
- W tym czasie przygotować sos do ryżu. Do miski wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Rozmieszać, podgrzewając, aż płyn stanie się przezroczysty. Odstawić.
- Gdy ryż jest miękki (sprawdzić po 12 minutach gotowania), wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wyrzucić na tacę, żeby szybko wystygł. Gdy jest chłodny, przełożyć do miski, polać sosem i szybko wymieszać.
- Pokroić ryby na cienkie paseczki, ogórek w słupki, kapelusze pieczarek w plasterki, a dymkę na kawałki.
- Nori przekroić na pół.
- Jeden kawałek położyć na macie tuż przy krawędzi, matową stroną do góry. Ostrożnie wyłożyć ryż na nori, docisnąć i wyrównać.
- Palec zanurzyć w wasabi i szybko rozsmarować sos na ryżu. Dołożyć wybrane składniki. Przy pomocy maty zwinąć w ścisły rulonik.
- Nożem przeciąć na porcje, z jednej strony ukośnie, a z drugiej prosto. Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz