Przepis na Sushi / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 400 g ryżu do sushi
- 450 ml wody
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru białego
- kilka płatów wodorostów nori
Wypełnienie:
- porcja surowego łososia (na 1 rolkę ok. 25g)
- porcja surowego tuńczyka (na 1 rolkę ok. 25g)
- kilka łodyżek cebuli dymki (sam szczypior)
- 1 szt. zielonego ogórka
- kilka pieczarek
Dodatki:
- trochę sosu sojowego japońskiego w miseczce
- trochę wasabi
- trochę imbiru marynowanego do sushi
Składniki
Wypełnienie:
Dodatki:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Odmierzyć ryż i opłukać. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12-15 minut.
- W tym czasie przygotować sos do ryżu. Do miski wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Rozmieszać, podgrzewając, aż płyn stanie się przezroczysty. Odstawić.
- Gdy ryż jest miękki (sprawdzić po 12 minutach gotowania), wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wyrzucić na tacę, żeby szybko wystygł. Gdy jest chłodny, przełożyć do miski, polać sosem i szybko wymieszać.
- Pokroić ryby na cienkie paseczki, ogórek w słupki, kapelusze pieczarek w plasterki, a dymkę na kawałki.
- Nori przekroić na pół.
- Jeden kawałek położyć na macie tuż przy krawędzi, matową stroną do góry. Ostrożnie wyłożyć ryż na nori, docisnąć i wyrównać.
- Palec zanurzyć w wasabi i szybko rozsmarować sos na ryżu. Dołożyć wybrane składniki. Przy pomocy maty zwinąć w ścisły rulonik.
- Nożem przeciąć na porcje, z jednej strony ukośnie, a z drugiej prosto. Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz