Przepis na Tempura / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. kalmarów duży
- 8 szt. krewetek Black Tiger lub tuszek małych rybek, oczyszczonych
- 4 szt. grzybów prawdziwków świeżych lub suszonych, ew. duże pieczarki
- 12 gałazek natki pietruszki
- 2 szt. papryki czerwonej lub w innym kolorze
- trochę oleju do smażenia
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 1 szt. jajka plus tyle wody, żeby miało taką samą objętość jak mąka
Sos:
- 2 łyżki mirinu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 1/4 szklanki bulionu rybnego
- 1/2 szklanki suszonych płatków bonito (katsuobushi) (opcjonalnie)
Dodatki do sosu:
- trochę szczypiorku posiekanego
- trochę soku z limonki lub cytryny
- trochę soli
- trochę białej rzodkwi startej
- trochę świeżego imbiru startego
Składniki
Ciasto:
Sos:
Dodatki do sosu:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Przygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić przez muślin (gazę).
- Kalmara oczyścić, usuwając długą ość i wszystkie błony, odciąć macki, umyć, rozkroić go na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki wielkości 3x8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo - przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na 1cm paski. Pietruszkę umyć i związać łodygami w kępki po trzy. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół.
- Jajko rozbełtać z wodą, wsypać mąkę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie (nie starając się likwidować małych grudek ani całkowicie "zatopić" mąki).
- Rozgrzać olej w głębokim naczyniu, jak do smażenia pączków. Zanurzać (najlepiej długimi pałeczkami) kolejne składniki do ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać albo na siatkę do osączania, albo na cedzak wyłożony ręcznikim kuchennym. Ułożyć na talerzu.
- Osobno, na małych talerzykach podać dodatki do sosu i sos - indywidualnie, w małych czareczkach. Potrawę je się zasadniczo pałeczkami, biorąc po kolei każdy jej kawałek i zanurzając go przed jedzeniem w sosie, do którego wrzuca się - wedle własnego gustu, podane dodatki.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz