Przejdź do treści

Tempura / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tempura / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Tempura to klasyczna japońska przekąska, owoce morza i warzywa smażone w cieście. Polecam także groch cukrowy, fasolkę szparagową oraz plastry cukinii! Świetnie nadają się do tempury!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. kalmarów duży
  • 8 szt. krewetek Black Tiger lub tuszek małych rybek, oczyszczonych
  • 4 szt. grzybów prawdziwków świeżych lub suszonych, ew. duże pieczarki
  • 12 gałazek natki pietruszki
  • 2 szt. papryki czerwonej lub w innym kolorze
  • trochę oleju do smażenia
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajka plus tyle wody, żeby miało taką samą objętość jak mąka
Sos:
Dodatki do sosu:
  • trochę szczypiorku posiekanego
  • trochę soku z limonki lub cytryny
  • trochę soli
  • trochę białej rzodkwi startej
  • trochę świeżego imbiru startego
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. kalmarów duży
  • 8 szt. krewetek Black Tiger lub tuszek małych rybek, oczyszczonych
  • 4 szt. grzybów prawdziwków świeżych lub suszonych, ew. duże pieczarki
  • 12 gałazek natki pietruszki
  • 2 szt. papryki czerwonej lub w innym kolorze
  • trochę oleju do smażenia
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajka plus tyle wody, żeby miało taką samą objętość jak mąka
Sos:
Dodatki do sosu:
  • trochę szczypiorku posiekanego
  • trochę soku z limonki lub cytryny
  • trochę soli
  • trochę białej rzodkwi startej
  • trochę świeżego imbiru startego
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić przez muślin (gazę).
  2. Kalmara oczyścić, usuwając długą ość i wszystkie błony, odciąć macki, umyć, rozkroić go na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki wielkości 3x8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo - przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na 1cm paski. Pietruszkę umyć i związać łodygami w kępki po trzy. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół.
  3. Jajko rozbełtać z wodą, wsypać mąkę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie (nie starając się likwidować małych grudek ani całkowicie "zatopić" mąki).
  4. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu, jak do smażenia pączków. Zanurzać (najlepiej długimi pałeczkami) kolejne składniki do ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać albo na siatkę do osączania, albo na cedzak wyłożony ręcznikim kuchennym. Ułożyć na talerzu.
  5. Osobno, na małych talerzykach podać dodatki do sosu i sos - indywidualnie, w małych czareczkach. Potrawę je się zasadniczo pałeczkami, biorąc po kolei każdy jej kawałek i zanurzając go przed jedzeniem w sosie, do którego wrzuca się - wedle własnego gustu, podane dodatki.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *