Przejdź do treści

Krewetki po seczuańsku / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Krewetki po seczuańsku
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Bardzo smaczne i szybkie do wykonania danie (jedynie czas marynowania zajmuje trochę czasu). Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
  • 1/2 szt. białka jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
  • 1/2 szt. białka jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Krewetki obrać ze skorupek, posolić i zostawić na 2 minuty. Włożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Po wyjęciu osuszyć.
  2. Białko ubić, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę wody. Wymieszać na gładką masę, wylać na krewetki i odstawić na 30 minut.
  3. Drobno posiekać imbir, cebulki, czosnek i chili.
  4. Przygotować sos: najpierw mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, następnie dodać resztę składników. Wymieszać i odstawić.
  5. Krewetki smażyć na gorącym oleju na dużym ogniu około 40 sekund. Dodać czosnek, imbir, cebulki i chili, smażyć 30 sekund. Przemieszać sos i wlać do krewetek. Gotować chwilkę do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *