Przejdź do treści

Kokardki z cukinią i krewetkami / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kokardki z cukinią i krewetkami Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 350 g makaronu kokardek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g cukinii
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. cebuli dymki (sama cebulka)
  • 250 g krewetek obranych
  • szczypta szafranu
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 350 g makaronu kokardek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g cukinii
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. cebuli dymki (sama cebulka)
  • 250 g krewetek obranych
  • szczypta szafranu
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i dymkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  2. Krewetki obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy.
  3. Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu.
  4. Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty.
  5. Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
  6. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron.
  7. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *