Kurczak generała Tso nowa wersja
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Bułeczki Bao, znane również jako bułeczki baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki na parze, które są popularne w kuchni chińskiej. Są miękkie, puszyste i mogą być… Dowiedz się więcej »Bułeczki a’la Bao z szarpaną wieprzowiną
Orientalna zupa grzybowa, która jest alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej. Gdy w Waszej spiżarni zabrakło w tym roku: prawdziwków, zajączków czy koźlarków to zupa z… Dowiedz się więcej »Zupa grzybowa z grzybów azjatyckich i makaronem udon
Kurczak po chińsku to popularne danie kuchni chińskiej, które możemy przygotować na wiele sposobów, dobierając różne przyprawy i warzywa. W Chinach istnieje wiele różnych regionalnych… Dowiedz się więcej »Kurczak po chińsku z warzywami i makaronem sojowym
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na Kurczaka z nerkowcami, jednak ten najnowszy przepis jest wyjątkowy, gdyż został przygotowany w całości (z wyjątkiem ugotowania ryżu)… Dowiedz się więcej »Kurczak z orzechami nerkowca
Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować… Dowiedz się więcej »Wieprzowina z woka na ostro
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa.
Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.
Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin. Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ryż smażony z wołowiną i brokułami to chińskie danie stir-fry smażone razem z ryżem. Mięciutka wołowina z chrupiącymi brokułami i ryżem jaśminowym w sojowo-ostrygowym i lekko pikantnym sosie. Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Należy tylko pamiętać, że do dań krótko smażonych na woku zawsze powinniśmy stosować wysokogatunkową, miękką wołowinę inaczej otrzymamy twarde, żylaste kawałki. Najlepsza do tego celu jest polędwica wołowa ale bardzo dobrze nadają się o połowę tańsze rostbef i antrykot. Danie podajemy jako lekki obiad, przekąskę, lunch lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.