Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem
Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Poza sezonem grillowym kurczaka przygotowujemy na grillu domowy lub patelni grillowej. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce. Oba dania mogą być także przygotowane niezależnie, kurczak jako jedno z dań na grilla, ryż jako dodatek do każdego innego dania chińskiego.

DO TEGO ORIENTALNA JARZYNKA

Jeżeli chcecie uzupełnić posiłek orientalną jarzynką to polecam jedno z poniższych dań:

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 2godziny
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 2godziny
Składniki
  • 1szt. piersi kurczaka1 duża lub 2 małe
Marynata:
Składniki na żółty ryż:
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 płaskie kotlety, polędwiczki odcinamy. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
  2. Ryż gotujemy kilka godzin przed smażeniem, odstawiamy, żeby trochę obsechł (można też go ugotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki).
  3. W woku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Rozgarniamy ryż na boki, wlewamy w środek 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajko, mieszając smażymy na suchą jajecznicę. Dodajemy dymkę, imbir, sos sojowy, kurkumę i kilka szczypt soli. Wszystko dobrze mieszamy i i smażymy jeszcze 3 min. Próbujemy, ewentualnie dosalamy do smaku.
  4. Piersi grillujemy na mocno rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypujemy pierś sezamem i podajemy z żółtym ryżem, świeżymi ziołami i sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili (wersja pikantna).