Przejdź do treści

miodu

Yakitori – grilowane szaszłyki drobiowe

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka. Podawać jako przekąskę lub pełne danie serwowane z gotowanym japońskim ryżem.

Banany z miodem

Banany z miodem

Banany z miodem to klasyczny chiński deser. Chrupiące banany polane miodem, serwowane na ciepło. W ten sam sposób możemy przygotować ananasy. Zarówno migdały jak i sezam można uprzednio uprażyć na suchej patelni, nadaje to im ciekawy smak i zapach.

Frytowane kostki rybne

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny

Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny „barani” smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.