Przepis na Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Kalbi - koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.
Kalbi - koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 1 doba |
Porcje |
osoba
|
Składniki
- 5 szt. żeberek wieprzowych
- 6 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt. papryczki chili
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu płynnego
Składniki
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Marynata: Imbir utrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć na prasce, do tego posiekane drobniutko chilli, sos sojowy, olej sezamowy i miód.
- Cięcie mięsa: Są 2 szkoły: według pierwszej marynuje się całe "taśmy" i dopiero przy stole tnie się na kawałki nożycami krawieckimi (!) Według drugiej: porozcinać według kostek. Zatopić w marynacie na 24h.
- Rozpalić grilla (na elektryku też można, ale to nie to samo). W Seulu mieli takie specjalne stoły, z dziurą w środku w którą wstawiali coś w stylu moździerza z rozpalonym węglem drzewnym (rozpalanie wyglądało dokładnie tak samo jak ministrant odpala kadzidło). Nad takim moździerzem stawiano kratkę i...
- Serwowanie: SAMOOBSŁUGA! Żeberko pałeczkami kładzie się na grilla, w stosownym momencie obraca. Do lewej dłoni bierze się liść sałaty, na nim układa się pora z chilli, ząbek czosnku uprażony w oleju sezamowym (maleńka miseczka na grillu), pałeczkami dokłada żeberko upieczone na grillu, zawija się toto i obgryza, jak pies kość 😀
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz