Przejdź do treści

mirinu

Polenta z grzybami shitake

Polenta z grzybami shitake

Polenta z grzybami shitake to połączenie tradycyjnej włoskiej potrawy z japońskim sosem grzybowym. Gęsta kukurydziana kaszka jest w naszym przepisie przygotowana na bulionie z grzybów shitake (zob przepis na shitake dashi). Polentę serwuje się z przyprawionym w stylu japońskim sosem z 2 rodzajów grzybów shitake (z puszki i suszonych). Polenta z grzybami shitake to danie danie, które możemy zaserwować na śniadanie, kolację lub lunch. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić masło użyte w przepisie oliwą lub margaryną.

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Miso ramen

Miso ramen

Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda. W przygotowaniu tego dania bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako lekkie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu “schabowy”.

Makaron z wołowiną stir-fry

Makaron z wołowiną stir-fry

Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie stir-fry z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i słono-słodkiego sosu chińskiego. W 15 minut minut mamy bardzo smaczne i pożywne danie z minimalną ilością tłuszczu. Do dań krótko smażonych w woku zawsze używa się wysokiej jakości miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczypta chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Krewetki w maśle miso

Krewetki w maśle miso

Krewetki w maśle miso to przepis łączący w sobie europejską klasykę z japońskimi przyprawami. Nasza etatowa szefowa kuchni Magda Klimczak bardzo lubi łączyć klasyczne z orientalnym. Tym razem standardowo wykonane krewetki na maśle z czosnkiem połączyła z japońską pastą miso, mirinem, imbirem i mielonym chili. Taka modyfikacja tego popularnego dania z będzie ciekawą odmianą dla fanów owoców morza. Polecam! Danie możemy podać jako składnik wielodaniowego azjatyckiego posiłku, jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem gotowanego ryżu i kimchi.

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!