Przejdź do treści

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku
Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda.

W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 szt. bakłażana małe (ok. 20cm długości)
  • 1 łyżeczka soli
Sos miso:
Do podania:
  • 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • garść świeżej kolendry lub innych ulubinych ziół
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 szt. bakłażana małe (ok. 20cm długości)
  • 1 łyżeczka soli
Sos miso:
Do podania:
  • 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • garść świeżej kolendry lub innych ulubinych ziół
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Umyj i osusz bakłażany. Następnie przetnij wzdłuż na pół i natnij czubkiem noża w kratkę.
    Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku
  2. Natrzyj naciętą stronę bakłażanów solą i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego osusz kropelki wody, które powstały na powierzchni i zetrzyj pozostałą sól.
  3. W rondelku wymieszaj składniki marynaty i podgrzewaj krótko na małym ogniu mieszając aż wszystko dobrze się rozpuści i połączy. Bakłażany włóż do naczynia żaroodpornego (jeżeli się nie mieszczą użyj 2 naczyń) i posmaruj dokładnie marynatą, zostaw trochę marynaty na później.
  4. Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch bakłażanów odrobiną marynaty.
  5. Danie podajemy posypane sezamem i kolendrą. Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku możemy zaserwować jako wegetariańskie główne danie wraz z gotowanym ryżem i jarzynką (np. kimchi, plasterki oshinko) lub jako warzywną przystawkę.
    Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *