Przepis na Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku
Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda.
W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
Rodzaj dania | Dania główne, Przekąski, Przystawki |
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 szt. bakłażana małe (ok. 20cm długości)
- 1 łyżeczka soli
Sos miso:
- 4 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Do podania:
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- garść świeżej kolendry lub innych ulubinych ziół
Składniki
Sos miso:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Natrzyj naciętą stronę bakłażanów solą i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego osusz kropelki wody, które powstały na powierzchni i zetrzyj pozostałą sól.
- W rondelku wymieszaj składniki marynaty i podgrzewaj krótko na małym ogniu mieszając aż wszystko dobrze się rozpuści i połączy. Bakłażany włóż do naczynia żaroodpornego (jeżeli się nie mieszczą użyj 2 naczyń) i posmaruj dokładnie marynatą, zostaw trochę marynaty na później.
- Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch bakłażanów odrobiną marynaty.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz