Przepis na Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku
Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda.
W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
Rodzaj dania | Dania główne, Przekąski, Przystawki |
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 szt. bakłażana małe (ok. 20cm długości)
- 1 łyżeczka soli
Sos miso:
- 4 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Do podania:
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- garść świeżej kolendry lub innych ulubinych ziół
Składniki
Sos miso:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Natrzyj naciętą stronę bakłażanów solą i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego osusz kropelki wody, które powstały na powierzchni i zetrzyj pozostałą sól.
- W rondelku wymieszaj składniki marynaty i podgrzewaj krótko na małym ogniu mieszając aż wszystko dobrze się rozpuści i połączy. Bakłażany włóż do naczynia żaroodpornego (jeżeli się nie mieszczą użyj 2 naczyń) i posmaruj dokładnie marynatą, zostaw trochę marynaty na później.
- Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch bakłażanów odrobiną marynaty.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz