Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym to efektowne i bardzo smaczne danie warzywne w stylu japońskim. Najlepiej sprawdzi się jako warzywny dodatek do dania głównego lub wegetariańska przekąska. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na mojej stronie, warto jest mieć kilka takich super szybkich przepisów pod ręką. Danie bez żadnych modyfikacji jest w pełni wegetariańskie / wegańskie.
OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA
W przepisie Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym Magda użyła do smażenia olej sezamowy (ciemny), który otrzymuje się z prażonych ziaren sezamu. Ten typ oleju używa się głównie jako przyprawę o mocnym, orzechowym aromacie. Olej ten natomiast nie jest zbyt dobry do smażenia z uwagi na bardzo niską temperaturę dymienia. Dlatego nigdy nie używajcie go do smażenia stir-fry, które odbywa się na maksymalnym ogniu. Olej sezamowy jest natomiast najpopularniejszym olejem do smażenia w Korei a także jest dosyć popularny w Japonii. Koreańczycy i Japończycy uwielbiają aromat oleju sezamowego i wszędzie tam gdzie smażenie odbywa się na małym ogniu stosują właśnie olej z prażonych ziaren sezamu.