Przepis na Japońskie pierożki Gyoza (by Magda Klimczak)
Japońskie pierożki Gyoza to danie bardzo popularne w Kraju Kwitnącej Wiśni jednak jak wiele innych dań pochodzi od wielkiego chińskiego sąsiada. W Chinach pierożki te nazywane są "Jiaozi" a "Gyoza" to po prostu japońska wymowa chińskich znaków określających to danie. Japońskie Gyoza różnią się od chińskiego pierwowzoru wyraźnym czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania na bazie sosu sojowego i octu ryżowego czasem z dodatkiem oleju chili.
Japońskie pierożki Gyoza smażone i gotowane
Najpopularniejszą metodą przygotowania pierożków gyoza jest smażenie na patelni połączone z gotowaniem na parze. Tak przygotowane pierożki nazywane są Yaki-gyoza i tak właśnie przygotowane są pierożki w naszym przepisie. Inne popularne metody przygotowania gyoza to gotowanie (Sui-gyoza) i smażenie na głebokim oleju (Age-gyoza). Japońskie pierożki gyoza spożywane są jako przekąska lub przystawka do zup ramen i dań stir-fry.Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
sztuk |
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 170 ml gorącej wody
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- garść liści szpinaku posiekanych
- 2 szt. cebuli dymki posiekane
- 3 szt. grzybów shitake pociętych w plasterki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mirinu
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- kilka kropli oleju sezamowego chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- kilka łyżek oleju sezamowego do smażenia pierożków
- 1/2 szklanki wody
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Sos:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Przekładamy na deskę i zagniatamy ok. 15 min aż będzie sprężyste i delikatne. Owijamy ciasto w ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.
- Oprószamy deskę lub stolnicę mąką. Z ciasta formujemy wałki, które później tniemy na kawałki 2x2x2cm. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego kółko przy pomocy szklanki (średnica 8cm). Gotowe kółka ciasta przesypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło. WSKAZÓWKA: ciasto na gyoza idealnie się mrozi.
- Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce. Na każdy plasterek ciasta nakładamy łyżkę farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy w półksiężyc, tak aby nasz pierożek stał na podstawie.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz