Przepis na Japońskie pierożki Gyoza (by Magda Klimczak)
Japońskie pierożki Gyoza to danie bardzo popularne w Kraju Kwitnącej Wiśni jednak jak wiele innych dań pochodzi od wielkiego chińskiego sąsiada. W Chinach pierożki te nazywane są "Jiaozi" a "Gyoza" to po prostu japońska wymowa chińskich znaków określających to danie. Japońskie Gyoza różnią się od chińskiego pierwowzoru wyraźnym czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania na bazie sosu sojowego i octu ryżowego czasem z dodatkiem oleju chili.
Japońskie pierożki Gyoza smażone i gotowane
Najpopularniejszą metodą przygotowania pierożków gyoza jest smażenie na patelni połączone z gotowaniem na parze. Tak przygotowane pierożki nazywane są Yaki-gyoza i tak właśnie przygotowane są pierożki w naszym przepisie. Inne popularne metody przygotowania gyoza to gotowanie (Sui-gyoza) i smażenie na głebokim oleju (Age-gyoza). Japońskie pierożki gyoza spożywane są jako przekąska lub przystawka do zup ramen i dań stir-fry.Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
sztuk
|
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 170 ml gorącej wody
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- garść liści szpinaku posiekanych
- 2 szt. cebuli dymki posiekane
- 3 szt. grzybów shitake pociętych w plasterki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mirinu
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- kilka kropli oleju sezamowego chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- kilka łyżek oleju sezamowego do smażenia pierożków
- 1/2 szklanki wody
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Sos:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Przekładamy na deskę i zagniatamy ok. 15 min aż będzie sprężyste i delikatne. Owijamy ciasto w ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.
- Oprószamy deskę lub stolnicę mąką. Z ciasta formujemy wałki, które później tniemy na kawałki 2x2x2cm. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego kółko przy pomocy szklanki (średnica 8cm). Gotowe kółka ciasta przesypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło. WSKAZÓWKA: ciasto na gyoza idealnie się mrozi.
- Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce. Na każdy plasterek ciasta nakładamy łyżkę farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy w półksiężyc, tak aby nasz pierożek stał na podstawie.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz