Przepis na Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym
Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym to efektowne i bardzo smaczne danie warzywne w stylu japońskim. Najlepiej sprawdzi się jako warzywny dodatek do dania głównego lub wegetariańska przekąska. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na mojej stronie, warto jest mieć kilka takich super szybkich przepisów pod ręką. Danie bez żadnych modyfikacji jest w pełni wegetariańskie / wegańskie.
OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA
W przepisie Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym Magda użyła do smażenia olej sezamowy (ciemny), który otrzymuje się z prażonych ziaren sezamu. Ten typ oleju używa się głównie jako przyprawę o mocnym, orzechowym aromacie. Olej ten natomiast nie jest zbyt dobry do smażenia z uwagi na bardzo niską temperaturę dymienia. Dlatego nigdy nie używajcie go do smażenia stir-fry, które odbywa się na maksymalnym ogniu. Olej sezamowy jest natomiast najpopularniejszym olejem do smażenia w Korei a także jest dosyć popularny w Japonii. Koreańczycy i Japończycy uwielbiają aromat oleju sezamowego i wszędzie tam gdzie smażenie odbywa się na małym ogniu stosują właśnie olej z prażonych ziaren sezamu.Rodzaj dania | Dodatki do dań, Przekąski, Przystawki, Sałatki |
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 łyżki oleju sezamowego do smażenia (na małym ogniu)
- 2 szt. szalotki lub cebulki z dymki
- 1 opakowanie groszku cukrowego (ok. 200g), świeży lub mrożony
- 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego lub cukru palmowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego chili ewentualnie zastapić sosem chili
- 1 łyżeczka curry madras
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Na oleju sezamowym na niewielki ogniu podsmażamy pokrojone drobno szalotki. Dodajemy groszek cukrowy, sos sojowy, cukier i olej sezamowy chili - smażymy kolejne 5 minut.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz