Przepis na Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu
Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu to pełne japońskie danie składające się z glazurowanego mięsa, makaronu udon i sałatki. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojona w niewielką kostkę
- 1 kawałek korzenia lotosu suszonego wymoczonego w wodzie przez minimum 3 godziny
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonej w 1 cm paski
- 1 porcja makaronu Udon
Glazura Karashi joyu:
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżeczka mirinu
- 3 łyżki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżka musztardy ostrej
Dressing do kapusty:
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego chili
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
Do przybrania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1/2 płata wodorostów nori pociętego w cienkie paseczki
Składniki
Glazura Karashi joyu:
Dressing do kapusty:
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Pokroić wymoczony korzeń lotosu w cienkie plasterki.
- Przygotować dressing łącząc jego składniki i zalać nim pokrojoną kapustę. Delikatnie wymieszać.
- W woku na średnim ogniu rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić imbir, korzeń lotosu i podsmażać mieszając przez 3 minuty.
- Zwiększyć płomień palnika, dodać wyjęte z glazury mięso i mieszając smażyć przez 5 minut.
- Do miseczki z glazurą dodać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, wymieszać dokładnie i wlać do woka do woka. Zmniejszyć płomień i dusić mięso jeszcze przez 2-3 minuty.
- Przygotować makaron Udon wg. przepisu na opakowaniu.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz