Przejdź do treści

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba
Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.
Głosów: 2
Ocena: 4.5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Składniki na wywar:
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Składniki na wywar:
Głosów: 2
Ocena: 4.5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron Soba ugotować według przepisu na opakowaniu, przepłukać zimną wodą, odstawić.
  2. Do 1 litra zimnej wody włożyć umyte mięso i zagotować. Usunąć łyżką cedzakową pianę tworzącą się podczas gotowania.
  3. Włożyć wszystkie pozostałe składniki na wywar, solą doprawić według gustu. Gotować do miękkości mięsa około 30 minut.
  4. Wyjąć mięso z wywaru, zdjąć skórę i ją odrzucić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w małe kawałki.
  5. Włożyć do wywaru pokrojoną kapustę, dodać olej sezamowy i pokrojone mięso, zagotować.
  6. Rozłożyć makaron do miseczek, zalać zupą i posypać dymką.
    Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *