Przepis na Japońskie pierożki Gyoza
Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.
Czas przygotowania | 1,5 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 120 g mielonej wieprzowiny
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 1 szt. cebuli małej, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce lub posiekanego
- 2-3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
- szczypta soli
- szczypta chili mielonego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub białko jajka ubite
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Sos do maczania:
- 4 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 4 łyżeczki oleju sezamowego chili
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Składniki
Ciasto:
Sos do maczania:
|
Sposób przygotowania
- Wsypać do miski mąkę i sól, następnie małymi porcjami dolewać gorącą wodę, cały czas mieszając ciasto pałeczkami lub widelcem. Wyłożyć ciasto na deskę i zagniatać przez 5-7 minut. Gotowe ciasto włożyć do miski obsypanej mąką i odstawić na 30 minut aby "odpoczęło".
- W tym czasie pociąć kapustę w małe kwadraciki, odrzucając twarde kawałki znajdujące się przy nasadzie liścia. Włożyć kapustę do miski, lekko posolić, wymieszać i odstawić na parę minut aby puściła sok.
- Mięso włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, szczypiorek, sos rybny i sake. Doprawić do smaku solą i chili. Dodać odciśniętą kapustę i wymieszać całość. Na koniec dodać trochę mąki kukurydzianej lub ubite białko jajka. Delikatnie ponownie wymieszać.
- Oprószyć deskę lub stolnicę mąką. Z ciasta formować wałki, które później pociąć na kawałki 2x2cm. Przykryć pocięte kawałki wilgotnym ręcznikiem kuchennym aby nie obsychały.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz