Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls (by Magda Klimczak)

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.

Świeże sajgonki dietetyczna kanapka

Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!

Czytaj dalej

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake

Pikantny Łagman z wieprzowiny / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Tatarski gulasz tradycyjnie wykonywany z wołowiny, tym razem w wersji wieprzowej. Serwuje się go z makaronem lub ryżem gotowanym.

Czytaj dalej

Wieprzowina z makaronem w sosie orientalnym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Jedna z moich ulubionych potraw, powstała kiedyś podczas improwizacji. Najlepiej użyć polędwicę, ale jadłem też z szynką, nawet karkówką 🙂 Na zdjęciach nie ma dymki, bo akurat nie miałem.

Czytaj dalej

Wieprzowina z cebulą i kiełkami fasoli mung / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Tego dania nauczył mnie znajomy Azjata z którym dzieliłem pokój na studiach. Oryginalnej nazwy niestety nie pamiętam:)

Czytaj dalej

Kurczak z sezamem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Kurczak z kalafiorem na ostro / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Przepis znalazłem w Polsce, ale podobno pochodzi z Wietnamu. Przygotowywałem go dla kilku i kilkunastu osób oczywiście zachowując proporcje. Wychodzi świetnie! Bardzo prosty w przygotowaniu naprawdę polecam. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Czytaj dalej