Przejdź do treści

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym
Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu chińskie danie. Potrawę możemy przygotować w wersji łagodnej lub ostrej z dodatkiem 1 łyżki sosu sambal oelek. Makaron ryżowy możemy wymieszać z mięsem albo podawać na makaronie bez mieszania, uzyskujemy 2 różne wersje dania - warto poeksperymentować, która wersja bardziej nam odpowiada.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Grzyby shitake opłukać i zalać wrzątkiem. Moczyć przez 20 minut a następnie pokroić w cienkie paski.
    Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym
  2. Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku i wrzucić cebulę, grzyby, paprykę i czosnek. Smażyć na średnim oleju, mieszając przez 2 minuty. Przełożyć na talerz.
    Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym
  3. Wok oczyścić na maksymalnym ogniu rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, mieszać z przerwami tak aby aby utworzyły się drobne kuleczki. Smażyć przez 2-3 minuty, dolać przygotowany sos, zmniejszyć ogień.
    Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym
  4. Dołożyć usmażone grzyby, wymieszać, dodać ugotowany makaron ryżowy vermicelli (ugotowanym według przepisu na opakowaniu), dobrze wymieszać (lub podawać na makaronie bez mieszania). Posypać potrawę orzeszkami nerkowca i świeżą kolendrą.
    Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym
Udostępnij ten przepis