Przejdź do treści

sezam czarny

Tempura z dorsza w sosie mango

Tempura z dorsza w sosie mango

Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to pyszny, lekko pikantny marchewkowy krem przygotowany na bazie mleka kokosowego. Marchewki nadają daniu znajomy słodkawy smak, który znakomicie uzupełnia kwaśna limonka i pikantne przyprawy. Zastosowanie mleka kokosowego oraz makaronu sojowego nadaje zupie pożywności, dzięki czemu może być zaserwowana jako niewielki samodzielny posiłek.

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Sałatka z kurczaka i awokado

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Temaki sushi - sushi zwijane w ręku

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, wykonuje się je szybko i łatwo. Należy je zjadać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko miękną i stają się gumowate. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie gości czy domowników do zawijania własnych rożków w trakcie posiłku. Podajemy wcześniej przygotowane składniki i objaśniamy sposób zawijania ich w rożki. Nie zapomnijmy o miseczkach z wodą i ściereczkach do wycierania palców!