Przejdź do treści

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Temaki sushi (sushi zwijane w ręku)
Temaki sushi - sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, wykonuje się je szybko i łatwo. Należy je zjadać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko miękną i stają się gumowate. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie gości czy domowników do zawijania własnych rożków w trakcie posiłku. Podajemy wcześniej przygotowane składniki i objaśniamy sposób zawijania ich w rożki. Nie zapomnijmy o miseczkach z wodą i ściereczkach do wycierania palców!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
rożków sushi
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 3 płaty wodorostów nori przecięte na pół
  • 100 g łososia wędzonego posiekanego
  • trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • wasabi
  • 6 szt. paluszków krabowych
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 1/3 szt. zielonego ogórka bez pestek, pokrojonego w cienkie paski
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
rożków sushi
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 3 płaty wodorostów nori przecięte na pół
  • 100 g łososia wędzonego posiekanego
  • trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • wasabi
  • 6 szt. paluszków krabowych
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 1/3 szt. zielonego ogórka bez pestek, pokrojonego w cienkie paski
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Posiekanego łososia wymieszać z drobno pociętą dymką.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
  2. Dłonie zmoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej octem i uformować z ryżu sześć kulek.
  3. Położyć połówkę płata nori na ręce błyszczącą stroną do dołu.
  4. Na lewą stronę nori połóż porcję ryżu, rozprowadzając ją lekko.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
  5. Posmarować środek ryżu pastą wasabi a następnie położyć 1/6 porcji posiekanego łososia.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
  6. Następnie układamy paluszek krabowy, marchewkę i ogórek.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
  7. Zwinąć nori pod kątem 45 stopni do dolnej krawędzi formując zgrabny rożek. Skleić końcówkę odrobiną ryżu.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
  8. Na koniec posypać rożek czarnym sezamem.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
  9. Tak samo przygotować pozostałe temaki sushi. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko tracą kruchość i stają się gumowate. Podczas jedzenia można maczać w sosie sojowym.
    Temaki sushi - sushi zwijane w ręku
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *