Przejdź do treści

sos sojowy japoński

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem to propozycja dla osób mających ograniczony dostęp do dobrej surowej ryby lub mających opór przed jedzeniem ryby na surowo. Wędzony pstrąg nie jest tradycyjnym japońskim dodatkiem ale w polskich warunkach jest wręcz idealnym składnikiem: łatwo dostępnym, smacznym i przystępnym cenowo. Użyty przeze mnie papier sojowy jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują wodorostów nori, jest stosunkowo drogi ale koszt ok. 3 zł na dużą rolkę futomaki nie jest zaporowy (oczywiście sushi to możemy zawinąć także w tradycyjne nori). Cieniutkie płaty papieru sojowego świetnie poddają się zwijaniu i formowaniu w maki sushi a ich przeźroczystość sprawia, że można układać na nich różne wzorki np. ze szczypiorku lub sezamu (robimy to przed nałożeniem ryżu na papier). Zamiast ogórka możemy także użyć marchewki doda ona kawałkom żywego koloru (tak na prawdę ze względów estetycznych powinienem użyć właśnie marchewki ale akurat nie miałem pod ręką).

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll) to jedna z moich ulubionych odmian sushi. Przepis ten jest bardzo praktyczny ponieważ umożliwia wykorzystanie nieregularnych kawałków pozostałych po cięciu tuńczyka na paski do maki sushi lub plasterki do nigiri sushi. Do przygotowania tego maki możemy użyć najwyższej jakości tuńczyka Saku do sashimi lub niższej jakości filetu z tuńczyka. Różnica w smaku jest nieznaczna a różnica w cenie ryby dwukrotna. W potrzebie, do przygotowania pasty, możemy nawet użyć tuńczyka z puszki, nie jest najgorszy ale smak znaczącą rożni się tuńczyka surowego. To sushi jest po prostu znakomite, na kilkanaście rodzajów maki sushi, które jadłem to przypadło mi najbardziej do gustu. W oryginalnym przepisie do zaostrzenia siekanego tuńczyka używa się bardzo drogiego japońskiego oleju sezamowego z chili La Yu. Bardzo podobny efekt możemy osiągnąć przy pomocy oleju sezamowego i sosu chili. Ilość sosu chili używamy zgodnie z naszym gustem od 1/4 do całej łyżeczki (ja użyłem całą).

Inari sushi (inarizushi)

Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych

Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie “sushi w brązowej torebce”. Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.

Maki sushi kalifornijskie (California roll)

Maki sushi kalifornijskie (California roll)

Maki sushi kalifornijskie (California roll) to rodzaj sushi, który warto przygotować kiedy chcesz zapoznać kogoś ze sposobem przyrządzania sushi. To jedno z podstawowych odmian sushi, bardzo łatwe do wykonania. Nie zawiera także surowej ryby, co początkujący smakosz sushi powinien uznać za atut. Tak naprawdę do sushi możemy włożyć praktycznie wszystko, istnieją jednak pewne klasyczne wypełnienia (jeżeli nie macie kraba i awokado, użyjcie np. marchewki i wędzonego łososia). Niedługo dodam kolejne rodzaje sushi. Wszystkie niezbędne japońskie składniki można nabyć w moim sklepie. Własnoręcznie wykonane sushi wyjdzie kilka razy taniej niż w barze sushi – koszt jednego rulonu (8 kawałków) to 1-3zł w zależności od wypełnienia. Na ucztę dla 4 osób potrzeba 6-8 rulonów.