Przepis na Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll) to jedna z moich ulubionych odmian sushi. Przepis ten jest bardzo praktyczny ponieważ umożliwia wykorzystanie nieregularnych kawałków pozostałych po cięciu tuńczyka na paski do maki sushi lub plasterki do nigiri sushi. Do przygotowania tego maki możemy użyć najwyższej jakości tuńczyka Saku do sashimi lub niższej jakości filetu z tuńczyka. Różnica w smaku jest nieznaczna a różnica w cenie ryby dwukrotna. W potrzebie, do przygotowania pasty, możemy nawet użyć tuńczyka z puszki, nie jest najgorszy ale smak znaczącą rożni się tuńczyka surowego. To sushi jest po prostu znakomite, na kilkanaście rodzajów maki sushi, które jadłem to przypadło mi najbardziej do gustu. W oryginalnym przepisie do zaostrzenia siekanego tuńczyka używa się bardzo drogiego japońskiego oleju sezamowego z chili La Yu. Bardzo podobny efekt możemy osiągnąć przy pomocy oleju sezamowego i sosu chili. Ilość sosu chili używamy zgodnie z naszym gustem od 1/4 do całej łyżeczki (ja użyłem całą).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolki
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolki
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować pastę z tuńczyka: drobno posiekać tuńczyka i wymieszać go z majonezem, olejem sezamowym i chili
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  2. Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  3. Płat nori położyć na macie do zwijania, błyszczącą stroną do dołu, szerszym brzegiem do siebie. Rozłożyć ryż cienką warstwą na całej powierzchni nori zostawiając jedynie ok 3 cm wolnej powierzchni na górze.
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  4. Na ryżu ok. 3 cm od dołu rozłożyć na całej szerokości uprażone ziarna sezamu.
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  5. Na sezamie ułożyć pastę z tuńczyka, dosyć grubo 1,5-2 cm wysokości.
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  6. Całość zwinąć: zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Następnie zwijać dalej jak naleśnik, dość ciasno ale tak, żeby nadzienie nie wychodziło bokami. Na koniec zwilżyć krawędź nori wodą i dokładnie zlepić rulonik.
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  7. Teraz należy pociąć rolkę używając bardzo ostrego noża zwilżonego w wodzie. Tniemy na 8 lub 12 kawałków. Najpierw odcinamy nieregularne brzegi (jest to całkiem smaczny kąsek dla kucharza:), następnie tniemy rolkę na 4 ćwiartki i każda ćwiartkę na 2 lub 3 kawałki ( obecnie preferuję cięcie na 12 kawałków, są lepsze na 1 kęs). Od czasu do czasu należy zmyć wodą z noża odkładający się ryż z nadzieniem, który bardzo utrudnia cięcie.
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
  8. Spicy tuna roll serwujemy z japońskim sosem sojowym. Sos nalewamy do małych miseczek, bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
    Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.