Przejdź do treści

sosu sojowego jasnego

Kurczak chop suey / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena

Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂

Ryż z warzywami po chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Ten chiński ryż z warzywami możemy podawać zamiast białego ryżu gotowanego. Otóż to danie można przyrządzić w bardzo prosty sposób i potrzebujemy wiele naszego cennego czasu, wydatki też nie są zbyt wielkie. Jeśli ktoś jest fascynatem kuchni chińskiej to ta przystawka na pewno mu przypadnie do gustu.

Jaja wędzone / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Chińczycy wędzą produkty krótko, tylko dla smaku. W naszych warunkach chińskie wędzenie można naśladować w następujący sposób: stary duży płaski garnek wykładamy folią aluminiową, na nią sypiemy po 2 czubate łyżki cukru i zielonej herbaty, na garnek kładziemy ruszt lub do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze. Mięso lub inny produkt (w tym przypadku jaja) układamy na ruszcie lub wkładce, szczelnie przykrywamy, garnek stawiamy na średnim płomieniu, po 3-4 minutach, gdy cukier i herbata zacznie dymić – zestawiamy. Garnek zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min.

Żeberka duszone w soku owocowym

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Potrawa charakterystyczna dla regionu katońskiego, bogatego w owoce. W Chinach, przy podawaniu żeberek, ustawia się oddzielne talerzyki na kostki. Podawać z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Żeberka pięć smaków / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.

Pyszna zupa chińska / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Polecam tą zupę – jest bardzo sycąca i smaczna. Jest to wersja uproszczona, ponieważ nie zawiera świeżych warzyw, ale polecam ją z czystym sumieniem 🙂

Kurczak Da Cien 2 / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.