Przepis na Kurczak na sposób seczuański / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 35 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 szt. kurczaka pociętego w kawałki 1x3 cm (może być też pierś lub udka)
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej drobno krojonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku posiekanego
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior
Marynata (składniki wymieszać):
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 4 łyzki oleju
Sos (składniki wymieszać):
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Składniki
Marynata (składniki wymieszać):
Sos (składniki wymieszać):
Dodatek:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka pomieszać z marynatą, odstawić na15-20 min.
- Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju, dodać kapustę, przesmażyć. Dodać sól i rosół z kurczaka. Gotować, mieszając 1 minutę. Przykryć i gotować jeszcze 3 min. Wyłożyć i trzymać w cieple.
- Na czysty wok wlać 2 łyżki oleju. Dodać imbir, czosnek i fasolę. Smażyć krótko mieszając.
- Dodać kurczaka, zamieszać i smażyć 2 minuty do zbrązowienia.
- Dodać kapustę z bulionem. Wlać do kurczaka wymieszane składniki sosu. Zagotować.
- Wyłożyć danie na talerze, posypać posiekaną zieloną cebulką i podawać z ryżem lub makaronem mie.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz