Przepis na Kurczak na sposób seczuański / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 35 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 szt. kurczaka pociętego w kawałki 1x3 cm (może być też pierś lub udka)
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej drobno krojonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku posiekanego
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior
Marynata (składniki wymieszać):
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 4 łyzki oleju
Sos (składniki wymieszać):
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Składniki
Marynata (składniki wymieszać):
Sos (składniki wymieszać):
Dodatek:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka pomieszać z marynatą, odstawić na15-20 min.
- Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju, dodać kapustę, przesmażyć. Dodać sól i rosół z kurczaka. Gotować, mieszając 1 minutę. Przykryć i gotować jeszcze 3 min. Wyłożyć i trzymać w cieple.
- Na czysty wok wlać 2 łyżki oleju. Dodać imbir, czosnek i fasolę. Smażyć krótko mieszając.
- Dodać kurczaka, zamieszać i smażyć 2 minuty do zbrązowienia.
- Dodać kapustę z bulionem. Wlać do kurczaka wymieszane składniki sosu. Zagotować.
- Wyłożyć danie na talerze, posypać posiekaną zieloną cebulką i podawać z ryżem lub makaronem mie.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz