Przepis na Kurczak chop suey / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 500 g piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 szt. cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 350 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
- 2 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany do posypania
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać sos sojowy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
- Usunąć tłuszczyk z mięsa i pokroić je na cienkie paseczki. Umieścić kawałki kurczaka w płytkim, szklanym naczyniu, polać sosem sojowym z cukrem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- W ogrzanym woku rozgrzać olej wrzucić kurczaka i smażyć na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty.
- Dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 2 min. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 min. Dodać olej sezamowy.
- Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę. Do woka wlać bulion wraz z pastą i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Przełożyć na ogrzany półmisek, posypać dymką.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz