Przepis na Żeberka pięć smaków / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.
Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 60 minut |
Czas oczekiwania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 750 g żeberek wieprzowych
- 3 szklanki oleju arachidowego
Marynata:
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Sos:
- 2 łyżki czosnku drobno posiekanego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki cebuli dymki drobno posiekanej
- 3 łyżki cukru białego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej suszonej, zmielonej
- 5 łyżek czarnego octu ryżowego
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Poprosić rzeźnika, żeby podzielił żeberka na kawałki 7,5 cm długości. Można to zrobić samemu ostrym tasakiem, który przecina kości.
- Wymieszać składniki marynaty w misce i marynować żeberka 25 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć i osączyć z marynaty.
- Rozgrzać olej we frytkownicy lub woku. Gdy jest bardzo gorący i lekko dymi, smażyć porcjami żeberka na brązowo. Każdą porcję osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. (Olej należy wystudzić i przecedzić przez papierowy filtr, jeżeli chcemy go użyć ponownie do smażenia wieprzowiny.)
- Składniki sosu umieścić w czystym woku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Dodać żeberka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać nieco wody, aby mięso nie wyschło. Zdjąć z wierzchu tłuszcz, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz