Przepis na Słodko-kwaśna wieprzowina w stylu Hong-Kong / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej pociętej na kawałki 3x1 cm
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru białego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Sos (składniki wymieszać):
- 1 szklanki wody
- 2 łyżki octu białego
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki cukru białego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta barwnika Annatto
Ciasto (składniki wymieszać):
- 1 szt. jajka rozbełtanego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
Warzywa:
- 1 szt. papryki zielonej pokrojonej na kawałki
- 2 szt. papryczek chili pokrojonych w plasterki (bez pestek)
- 4 plastry ananasa z puszki, posiekane
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 szt. cebuli dymki posiekane
Składniki
Marynata:
Sos (składniki wymieszać):
Ciasto (składniki wymieszać):
Warzywa:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso włożyć do marynaty i marynować 15 minut.
- Wymieszać osobno każdy kawałek w cieście.
- Rozgrzać olej w woku do 190 st.C. Wrzucać mięso w cieście na gorący olej do zbrązowienia 4-5 minut. Wyjąć mięso, osączyć na bibule.
- Do czystego woka wlać 1 łyżkę oleju, zagrzać, wrzucić warzywa i smażyć ok.5 minut.
- Dodać sos i mieszać do zgęstnienia.
- Dodać wieprzowinę, aż każdy kawałek pokryje się sosem. Wyjąć i natychmiast podawać.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz