Przepis na Słodko-kwaśna wieprzowina w stylu Hong-Kong / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej pociętej na kawałki 3x1 cm
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru białego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Sos (składniki wymieszać):
- 1 szklanki wody
- 2 łyżki octu białego
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki cukru białego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta barwnika Annatto
Ciasto (składniki wymieszać):
- 1 szt. jajka rozbełtanego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
Warzywa:
- 1 szt. papryki zielonej pokrojonej na kawałki
- 2 szt. papryczek chili pokrojonych w plasterki (bez pestek)
- 4 plastry ananasa z puszki, posiekane
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 szt. cebuli dymki posiekane
Składniki
Marynata:
Sos (składniki wymieszać):
Ciasto (składniki wymieszać):
Warzywa:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso włożyć do marynaty i marynować 15 minut.
- Wymieszać osobno każdy kawałek w cieście.
- Rozgrzać olej w woku do 190 st.C. Wrzucać mięso w cieście na gorący olej do zbrązowienia 4-5 minut. Wyjąć mięso, osączyć na bibule.
- Do czystego woka wlać 1 łyżkę oleju, zagrzać, wrzucić warzywa i smażyć ok.5 minut.
- Dodać sos i mieszać do zgęstnienia.
- Dodać wieprzowinę, aż każdy kawałek pokryje się sosem. Wyjąć i natychmiast podawać.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz