Przejdź do treści

bulionu warzywnego

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

Bakłażan smażony z warzywami

Bakłażan smażony z warzywami

Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem to łagodny dodatek do dań głównych lub samodzielna potrawa wegetariańska. Osoby preferujące pikantne smaki mogą dodać 1 łyżeczkę płatków chili.

Gulasz warzywny z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.