Przejdź do treści

Bakłażan smażony z warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bakłażan smażony z warzywami
Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki migdałów
  • garść fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 6 liści kapusty pekińskiej grubo pokrojonej
  • 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej, bez pestek
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego pokruszonego
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju arachidowego
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki migdałów
  • garść fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 6 liści kapusty pekińskiej grubo pokrojonej
  • 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej, bez pestek
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego pokruszonego
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju arachidowego
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na połówki. Rozgrzać wok i uprażyć migdały na lekko złoty kolor.
  2. Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 4-5 minut. Odcedzić i odstawić.
    Bakłażan smażony z warzywami
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 1 minutę.
  4. Dodać bakłażana, fasolkę, paprykę. Smażyć przez 5 minut mieszając.
  5. Dołożyć kapustę pekińską i papryczkę i chili, wsypać pieprz syczuański i smażyć do lekkiego zwiędnięcia kapusty - około 2 minuty.
    Bakłażan smażony z warzywami
  6. Wlać sos (bulion warzywny, sos sojowy, sos hoisin, ocet), wymieszać dokładnie i krótko podgrzać.
  7. Dodać liście bazylii, wymieszać. Podawać potrawę posypaną migdałami jako dodatek podawać ryż jaśminowy.
    Bakłażan smażony z warzywami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *