Przejdź do treści

Gulasz warzywny z sosem Hot Bean

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gulasz warzywny z sosem Hot Bean
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 1/2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 400 g ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 300 g marchewki obranej i pokrojonej w grubą kostkę
  • 2 szt. cebuli grubo posiekanych
  • 2 pęczki cebuli dymki sam szczypior pokrojony w 3 cm kawałki
  • 1 łyżka mąka kukurydziana wymieszanej z
  • 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami wody
  • 1 szt. jajka lekko roztrzepanego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
Dodatki:
  • kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
  • bagietka (wygodna do podania na imprezie)
Czas przygotowania 1 1/2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 400 g ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 300 g marchewki obranej i pokrojonej w grubą kostkę
  • 2 szt. cebuli grubo posiekanych
  • 2 pęczki cebuli dymki sam szczypior pokrojony w 3 cm kawałki
  • 1 łyżka mąka kukurydziana wymieszanej z
  • 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami wody
  • 1 szt. jajka lekko roztrzepanego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
Dodatki:
  • kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
  • bagietka (wygodna do podania na imprezie)
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć warzywa. Zagotować bulion, dodać ziemniaki, marchew i sos, gotować bez przykrycia na małym ogniu 40 min, część płynu powinna wyparować.
  2. Dodać cebulę, gotować kolejne 20 minut.
  3. Do gulaszu, powoli, okrężnym ruchem wlać jajko, odczekać 15 sek, wymieszać. Dodać dymkę i gotować kolejne 5 min.
  4. Dodać mieszankę mąki z wodą, dokładnie wymieszać, zwiększyć ogień aż danie się zagotuje i zagęści (jeżeli w czasie gotowanie odparowało mało wody i danie wydaje ci się za rzadkie możesz dodać jeszcze trochę mąki z wodą - mąka kukurydziana z ziemniaczaną w takiej samej proporcji jak wcześniej). Dodać olej sezamowy, jeszcze raz zamieszać, danie gotowe.
  5. Podawać z ryżem, dobrze też smakuje z pieczywem (szczególnie na imprezie domowej:)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *