Przepis na Gulasz warzywny z sosem Hot Bean
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.
Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.
Czas przygotowania | 1 1/2 godziny |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 300 g marchewki obranej i pokrojonej w grubą kostkę
- 2 szt. cebuli grubo posiekanych
- 2 pęczki cebuli dymki sam szczypior pokrojony w 3 cm kawałki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z
- 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami wody
- 1 szt. jajka lekko roztrzepanego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- 3 łyżki sosu Hot-Bean lub
- 3 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- bagietka (wygodna do podania na imprezie)
Składniki
Sos:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Dodać cebulę, gotować kolejne 20 minut.
- Do gulaszu, powoli, okrężnym ruchem wlać jajko, odczekać 15 sek, wymieszać. Dodać dymkę i gotować kolejne 5 min.
- Dodać mieszankę mąki z wodą, dokładnie wymieszać, zwiększyć ogień aż danie się zagotuje i zagęści (jeżeli w czasie gotowanie odparowało mało wody i danie wydaje ci się za rzadkie możesz dodać jeszcze trochę mąki z wodą - mąka kukurydziana z ziemniaczaną w takiej samej proporcji jak wcześniej). Dodać olej sezamowy, jeszcze raz zamieszać, danie gotowe.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz