Kurczak generała Tso nowa wersja
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Dorayaki to japońskie naleśniki składające się z dwóch puszystych, lekko miodowych placków, które otulają bogate nadzienie. Tradycyjnie wypełnione są słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki,… Dowiedz się więcej »Naleśniki Dorayaki z kremem i truskawkami
Sałatka z makaronem ryżowym to prosta w wykonaniu sałatka, której przepis powstał w potrzebie chwili tzn: trzeba było zrobić szybko sałatkę na imprezę karnawałową, a… Dowiedz się więcej »Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym
Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis…
Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które już na dobre zadomowiło się na polskim rynku i jest serwowane w prawie każdej restauracji z… Dowiedz się więcej »Miso Ramen z grillowaną wołowiną
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa… Dowiedz się więcej »Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.
Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.
Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).
Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.