Przejdź do treści

liści szpinaku

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Szpinak z sosem sezamowym

Szpinak z sosem sezamowym

Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu lub grzybów shitake.

Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.

Wieprzowina ze szpinakiem

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen

Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżego szpinaku albo mrożonego szpinaku w całych liściach. Bardzo smaczne, nisko-tłuszczowe danie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.