Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 100 g liści szpinaku świeżego
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
- 1 szt. jajka
- sól
- pieprz
- 3/4 szklanki zimnej wody
Składniki
Ciasto:
|
Sposób przygotowania
- Oczyścić i dokładnie opłukać liście szpinaku. Obsuszyć papierowym ręcznikiem aby ciasto dobrze przywierało do liści.
- Wymieszać w miseczce mąkę, drożdże, jajko, sól i pieprz. Dolać wody aż do uzyskania konsystencji lejącego ciasta i kilka minut wyrabiać widelcem.
Udostępnij ten przepis