Przepis na Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 1/2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli do smaku
- 3 łyżki oleju lub ghee
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli grubo posiekanej
- 2 pęczki liści szpinaku świeżych, ostatecznie mrożonych
- 1/2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte przez praskę
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżka pasty curry ostrej (pikantnej) lub więcej wg. gustu
- 1 szklanka pomidorów posiekanych, bez skóry (mogą być z puszki)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 250 g krewetek surowych (użyć ugotowanych, ale są gorsze)
- szczypta soli do smaku
Składniki
Ciasto:
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Najpierw zarabiamy ciasto na placuszki: Obie mąki i sól mieszamy w misce z olejem i gorącą wodą i zostawiamy do odstania na czas kiedy robimy sos.
- Robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy: cebule, szpinak, czosnek, paprykę i mieszamy przez około 3-4 minuty.
- Dodajemy pastę curry, pomidory i mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy krewetki. Mieszamy aż się zrobią różowe. Sos gotowy. Przyprawiamy do smaku solą, czy curry aby osiągnąć pożądana ostrość.
- Teraz placuszki: 1. Wyjmujemy ciasto z miski i zagniatamy aż będzie gładkie. Powinno być twardsze niż na makaron.
- Formujemy wałek o średnicy około 6-8 cm. Kroimy go na pół, jeszcze raz na pół itp. aż osiągniemy 8 plastrów.
- Rozwałkowujemy każdy plaster bardzo cienko.
- Rozgrzewamy olej do bardzo gorącej temperatury. Oleju musi być na tyle dużo żeby placek pływał a nie leżał na dnie patelni. Smażymy placuszki.
- Odsączamy placuszki na papierowym ręczniku.
- Podajemy osobno sos i osobno placki ułożone jeden na drugim. Bierzemy po jednym placku na talerz, niewielką ilość sosu, odłamujemy kawałek i jemy. Nie polecam kładzenia sosu od razu na cały placek bo nasiąka i nie jest taki smaczny jak wtedy kiedy jest chrupiący. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz