Przepis na Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 1/2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli do smaku
- 3 łyżki oleju lub ghee
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli grubo posiekanej
- 2 pęczki liści szpinaku świeżych, ostatecznie mrożonych
- 1/2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte przez praskę
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżka pasty curry ostrej (pikantnej) lub więcej wg. gustu
- 1 szklanka pomidorów posiekanych, bez skóry (mogą być z puszki)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 250 g krewetek surowych (użyć ugotowanych, ale są gorsze)
- szczypta soli do smaku
Składniki
Ciasto:
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Najpierw zarabiamy ciasto na placuszki: Obie mąki i sól mieszamy w misce z olejem i gorącą wodą i zostawiamy do odstania na czas kiedy robimy sos.
- Robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy: cebule, szpinak, czosnek, paprykę i mieszamy przez około 3-4 minuty.
- Dodajemy pastę curry, pomidory i mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy krewetki. Mieszamy aż się zrobią różowe. Sos gotowy. Przyprawiamy do smaku solą, czy curry aby osiągnąć pożądana ostrość.
- Teraz placuszki: 1. Wyjmujemy ciasto z miski i zagniatamy aż będzie gładkie. Powinno być twardsze niż na makaron.
- Formujemy wałek o średnicy około 6-8 cm. Kroimy go na pół, jeszcze raz na pół itp. aż osiągniemy 8 plastrów.
- Rozwałkowujemy każdy plaster bardzo cienko.
- Rozgrzewamy olej do bardzo gorącej temperatury. Oleju musi być na tyle dużo żeby placek pływał a nie leżał na dnie patelni. Smażymy placuszki.
- Odsączamy placuszki na papierowym ręczniku.
- Podajemy osobno sos i osobno placki ułożone jeden na drugim. Bierzemy po jednym placku na talerz, niewielką ilość sosu, odłamujemy kawałek i jemy. Nie polecam kładzenia sosu od razu na cały placek bo nasiąka i nie jest taki smaczny jak wtedy kiedy jest chrupiący. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz