Przepis na Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką
Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość - łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 kawałki surowego łososia pokrojonego w dzwonka
  • trochę soli do posypania ryby
  • trochę soku z limonki do skropienia ryby
  • trochę oleju do smażenia
  • kilka kropel oleju sezamowego
Duszony szpinak:
Do przybrania:
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy, pociętych w spore kawałki
  • łyżeczka sezamu białego
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 kawałki surowego łososia pokrojonego w dzwonka
  • trochę soli do posypania ryby
  • trochę soku z limonki do skropienia ryby
  • trochę oleju do smażenia
  • kilka kropel oleju sezamowego
Duszony szpinak:
Do przybrania:
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy, pociętych w spore kawałki
  • łyżeczka sezamu białego
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, solimy z obydwu stron i skrapiamy sokiem z limonki.
  2. Rozgrzewamy w rondelku masło i dodajemy szpinak oraz czosnek. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, chili, sól, pieprz i smażymy przez minutę mieszając. Wlewamy rozmącone jajko, wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
  3. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem roślinnym i olejem sezamowym.
  4. Układamy rybę w naczyniu i na jej wierzchu kładziemy uduszone liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory.
    Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką
  5. Skrapiamy limonką i przykrywamy naczynie aluminiową folią.
  6. Wkładamy do nagrzanego do 220 st piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  7. Przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu. Podajemy na gorąco z gotowanym ryżem jaśminowym.
    Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.