Przepis na Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką
Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość - łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 kawałki surowego łososia pokrojonego w dzwonka
- trochę soli do posypania ryby
- trochę soku z limonki do skropienia ryby
- trochę oleju do smażenia
- kilka kropel oleju sezamowego
Duszony szpinak:
- 1 łyżka masła (do smażenia)
- garść liści szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 szt. jajka roztrzepanego widelcem
- 1 łyżka natki pietruszki
Do przybrania:
- kilka suszonych pomidorów z zalewy, pociętych w spore kawałki
- łyżeczka sezamu białego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Duszony szpinak:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, solimy z obydwu stron i skrapiamy sokiem z limonki.
- Rozgrzewamy w rondelku masło i dodajemy szpinak oraz czosnek. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, chili, sól, pieprz i smażymy przez minutę mieszając. Wlewamy rozmącone jajko, wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
- Żaroodporne naczynie smarujemy olejem roślinnym i olejem sezamowym.
- Skrapiamy limonką i przykrywamy naczynie aluminiową folią.
- Wkładamy do nagrzanego do 220 st piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz