Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość - łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 kawałki surowego łososia pokrojonego w dzwonka
- trochę soli do posypania ryby
- trochę soku z limonki do skropienia ryby
- trochę oleju do smażenia
- kilka kropel oleju sezamowego
Duszony szpinak:
- 1 łyżka masła (do smażenia)
- garść liści szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 szt. jajka roztrzepanego widelcem
- 1 łyżka natki pietruszki
Do przybrania:
- kilka suszonych pomidorów z zalewy, pociętych w spore kawałki
- łyżeczka sezamu białego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Duszony szpinak:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, solimy z obydwu stron i skrapiamy sokiem z limonki.
- Rozgrzewamy w rondelku masło i dodajemy szpinak oraz czosnek. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, chili, sól, pieprz i smażymy przez minutę mieszając. Wlewamy rozmącone jajko, wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
- Żaroodporne naczynie smarujemy olejem roślinnym i olejem sezamowym.
- Skrapiamy limonką i przykrywamy naczynie aluminiową folią.
- Wkładamy do nagrzanego do 220 st piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Udostępnij ten przepis