Przejdź do treści

Szpinak z sosem sezamowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Szpinak z sosem sezamowym
Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu i/lub grzybów shitake. wymieszanego z 4 łyżkami ciepłej wody w wersji wege zastapić kombu shitake dashi
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Szpinak opłukać w zimnej wodzie, usunąć łodyżki i wrzucić do wrzącej osolonej wody.
  2. Blanszować przez 1 minutę, odcedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć na sicie.
  3. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
  4. Przygotować sos mieszając pastę sezamową z sosem sojowym i dashi na gładką masę. Dodać ziarna sezamu i wymieszać.
  5. Szpinak rozłożyć do miseczek i polać sosem.
    Szpinak z sosem sezamowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *