Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin

Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 6 ocen
Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest marynowana kapusta chińska (ang. mustard greens). Już po pierwszej łyżce zupa kojarzy się z naszym kapuśniakiem. Jeżeli użyjemy bardzo tłustych żeberek, na powierzchni zupy może gromadzić się sporo tłuszczu, jeżeli nie lubisz tak tłustej zupy możesz go zebrać łyżką.

Czytaj dalej

Żeberka pięć smaków / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.

Czytaj dalej

Żeberka duszone w soku owocowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Potrawa charakterystyczna dla regionu katońskiego, bogatego w owoce. W Chinach, przy podawaniu żeberek, ustawia się oddzielne talerzyki na kostki. Podawać z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Czytaj dalej

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty

Żeberka wieprzowe na parze w sosie z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 4 / 2 oceny
Kolejne danie z serii na parze. Żeberka mają rzesze swoich zwolenników a szczególnie te zdrowo gotowane na parze. Danie doprawione ciekawym w smaku, słonym sosem z czarnej fasoli.

Czytaj dalej

Smażone żeberka wieprzowe w sezamie

Ocena ze starego portalu: 4,00 / 6 ocen
Osobiście nie przepadam za żeberkami jednak smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza. Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie jako przekąskę.

Czytaj dalej