Przejdź do treści

Żeberka miodowo-czosnkowe

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Żeberka miodowo-czosnkowe
Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Oczyszczone, umyte i osuszone żeberka pokroić w 4 cm kawałki.
  2. Składniki marynaty wymieszać i zalać żeberka. Marynować około 2 godzin.
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir i krótko przesmażyć mieszając.
  4. Dodać wyjęte z marynaty żeberka i obsmażyć z obu stron.
  5. W ciepłym bulionie wymieszać miód, dodać sos sojowy, mirin i ocet ryżowy. Wlać płyn do woka.
  6. Gotować na średnim ogniu aż płyn odparuje a żeberka pokryją się skarmelizowanym sosem (glazurą).
    Żeberka miodowo-czosnkowe
  7. Podawać gorące posypane dymką.
    Żeberka miodowo-czosnkowe
Udostępnij ten przepis