Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
- 6 ząbków czosnku posiekanych lub wyciśniętych
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1/2 szklanki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- szczypta soli
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Oczyszczone, umyte i osuszone żeberka pokroić w 4 cm kawałki.
- Składniki marynaty wymieszać i zalać żeberka. Marynować około 2 godzin.
- W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir i krótko przesmażyć mieszając.
- Dodać wyjęte z marynaty żeberka i obsmażyć z obu stron.
- W ciepłym bulionie wymieszać miód, dodać sos sojowy, mirin i ocet ryżowy. Wlać płyn do woka.
Udostępnij ten przepis