Koktajl z mango i mleka kokosowego
Koktajl z mango i mleka kokosowego to tajski, orzeźwiający koktajl owocowy. Jeżeli chcemy podać koktajl w wersji “dla dorosłych” i dodać mu więcej mocy, możemy dolać białego rumu.
Koktajl z mango i mleka kokosowego to tajski, orzeźwiający koktajl owocowy. Jeżeli chcemy podać koktajl w wersji “dla dorosłych” i dodać mu więcej mocy, możemy dolać białego rumu.
Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).
Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym to japońskie danie wegetariańskie. Cienki makaron somen z bakłażanem z kwaśno-słonym sosem z solonych śliwek. Makaron Somen nazywany jest w Japonii “królem makaronów”. Drobny, niezwykle delikatny, jest ulubionym produktem żywieniowym klasy wyższej. Serwuje się o zarówno na ciepło jak i na zimno.
Tapioka z owocami to chiński deser z użyciem dużych kuleczek tapioki. Odświeżający owocowy deser, bardzo oryginalny i atrakcyjny wizualnie.
Gruszki z bakaliami i imbirem to chiński orzeźwiający deser owocowy. Można go serwować po posiłku ale Chińczycy słodkie potrawy podają także jako przekąskę między głównymi daniami.
Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne – oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.
Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado to podobne do sushi kulki ryżowe. Onigiri podawane z różnymi nadzieniami lub posypkami jest podstawą japońskiego lunchu i śniadania, służy też często jako prowiant na drogę. Robi się je z kleistego ryżu ale bez dodatku octu ryżowego i cukru (które stosuje się do sushi). Do gorącego, ugotowanego ryżu dodaje się sól i rozprowadza się ją równomiernie łopatką. Najpopularniejszym nadzieniem onigiri są słono-kwaśne śliwki umeboshi.
Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem to wspaniały, zdrowy dodatek do dań głównych wegetariańskich lub mięsnych. Dodatkową zaletą tego dania jest jego szybkie przygotowanie.
Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu i/lub grzybów shitake. wymieszanego z 4 łyżkami ciepłej wody w wersji wege zastapić kombu shitake dashi
Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu to błyskawiczne, zdrowe i niskokaloryczne danie wegetariańskie. Tofu to bogate źródło białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin E oraz z grupy B. Może z powodzeniem zastępować mięso w żywieniu wegetarian.