Przejdź do treści

Koktajl z mango i mleka kokosowego

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Koktajl z mango i mleka kokosowego
Koktajl z mango i mleka kokosowego to tajski, orzeźwiający koktajl owocowy. Jeżeli chcemy podać koktajl w wersji "dla dorosłych" i dodać mu więcej mocy, możemy dolać białego rumu.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 owoc mango świeży lub z puszki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu płynnego, w wersji wegańskiej użyć syropu klonowego
  • szczypta kardamonu zielonego zmielonego w moździerzu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 1 szklanka wody chłodnej, przegotowanej
  • kostki lodu
Do dekoracji:
  • ziarenka granatu (opcjonalnie)
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 owoc mango świeży lub z puszki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu płynnego, w wersji wegańskiej użyć syropu klonowego
  • szczypta kardamonu zielonego zmielonego w moździerzu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 1 szklanka wody chłodnej, przegotowanej
  • kostki lodu
Do dekoracji:
  • ziarenka granatu (opcjonalnie)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mango umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę.
    Koktajl z mango i mleka kokosowego
  2. Pokroić owoc na kawałki, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier, miód, kardamon, sok z limonki i zmiksować przy pomocy blendera.
  3. Wlać mleko kokosowe, wodę i dodać kostki lodu. Miksować jeszcze przez chwilę do uzyskania puszystej konsystencji.
  4. Rozlać do czterech wysokich szklanek i posypać ziarenkami granatu.
    Koktajl z mango i mleka kokosowego
Udostępnij ten przepis