Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado to podobne do sushi kulki ryżowe. Onigiri podawane z różnymi nadzieniami lub posypkami jest podstawą japońskiego lunchu i śniadania, służy też często jako prowiant na drogę. Robi się je z kleistego ryżu ale bez dodatku octu ryżowego i cukru (które stosuje się do sushi). Do gorącego, ugotowanego ryżu dodaje się sól i rozprowadza się ją równomiernie łopatką. Najpopularniejszym nadzieniem onigiri są słono-kwaśne śliwki umeboshi.
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 4-5 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych, pozbawionych pestek i posiekanych
- 2 szt. awokado obranego i pokrojonego
- 1 płat wodorostów nori pocięty w paski o szer.2 cm
- 1 łyżeczka soli
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Przełożyć do płaskiego naczynia, najlepiej porcelanowego, bambusowego lub drewnianego i równomiernie rozłożyć go na całej powierzchni. Posypać gorący ryż solą i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łopatki.
- Połączyć pokrojone awokado z marynowanymi śliwkami dodając odrobinę ugotowanego ryżu.
- Napełnić niewielką miseczkę zimną wodą, postawić obok ryżu i maczając w niej ręce formować kulki wielkości piłki golfowej.
Udostępnij ten przepis