Przejdź do treści

Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem
Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem to wspaniały, zdrowy dodatek do dań głównych wegetariańskich lub mięsnych. Dodatkową zaletą tego dania jest jego szybkie przygotowanie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/3 szt. kopru włoskiego (fenkuła)
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/3 szt. kopru włoskiego (fenkuła)
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kapustę pokroić na centymetrowe kawałki. Koper włoski oraz seler naciowy pokroić w cienkie plasterki.
    Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem
  2. Rozgrzać olej w woku i smażyć przez chwilę czosnek mieszając aż do wydzielenia się jego zapachu. Wrzucić seler naciowy, koper włoski i kapustę pekińską. Posypać solą, dodać cukier, wlać olej sezamowy i skropić limonką. Smażyć mieszając przez 2 minuty.
  3. Posypać do smaku pieprzem i podawać od razu. Opcjonalnie można posypać dodatkowo ziarenkami uprażonego sezamu.
    Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *