Przejdź do treści

cebuli dymki

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki to smaczne, dietetyczne danie z niskokalorycznym makaronem. Smażone krewetki w ostro-kwaśnym sosie, którym polewa się chłonący sos makaron Shirataki. Zdrowe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron Shirataki z piersią kurczaka

Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy “biały wodospad”, sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym to apetycznie wyglądająca ciemno-brązowa potrawa z polędwiczki wieprzowej z cebulą i imbirem. Danie jest lekko pikantne ale możemy je podostrzyć dodając więcej papryczek chili. Danie podawać jako samodzielny posiłek z gotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem, może być także serwowane jako składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Temaki sushi z tempurą z dorsza

Temaki sushi z tempurą z dorsza

Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.

Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami to błyskawiczne, efektowne i pyszne danie, które można podawać z powodzeniem podczas uroczystych okazji. Polędwiczki można zastąpić piersią kurczaka ale wtedy mięso nie jest już tak delikatne i miękkie.