Przepis na Marynowana pierś kaczki (Kamo no yunan-zuke)
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kaczki ze skórą, podwójna
- 3 łyżki oleju do smażenia
- kilka łodyżek cebuli dymki pokrojonych w 2 cm kawałki
Marynata yunan:
- 200 ml sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki mirinu
- 4 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Marynata yunan:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Umytą i dobrze osuszoną pierś kaczki nacinamy od strony skórki w skośną kratkę.
- W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kładziemy mięso skórą w dół. Smażymy 8 minut na średnim ogniu i odwracamy. Podrumieniamy przez 3 minuty z drugiej strony.
- Kaczkę wyjmujemy z patelni a pozostały po wytopieniu nadmiar tłuszczu zlewamy do filiżanki (bardzo dobry tłuszcz, który możemy wykorzystać do innych potraw).
- Kroimy mięso w cienkie plastry.
- UWAGA: niewykorzystaną marynatę można użyć do podlania makaronu lub do sałatek. Można przechowywać ją w lodówce do 2 tygodni.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz